LD Vitomarci

Lesna sova (Strix aluco)

Lesna sova je srednje velika sova, ki zraste od 37-43 cm in ima razpon kril med 96-104 cm. Ima veliko glavo z velikimi, rjavimi očmi, ki so odlično prilagojene gledanju v popolni temi. Ta sova naj bi imela najboljši nočni vid med vsemi pticami, saj je v njeni mrežnici več kot 56.000 receptorjev za svetlobo na kvadratni milimeter.

Po celem telesu prevladujejo rjavi odtenki, ki se vzorčasto prelivajo od svetlih do temnih tonov. Oglaša se v mraku in ponoči z značilnimi klici. Najbolj pogost skovik je kuvit, samci pa se med parjenjem oglašajo z zamolklim »huh-hu« in čez nekaj sekund trepetajoče »hu-u-u-u-u-u«. Ti klici so eni najbolj pogostih v naših gozdovih in so postali sinonim za sovje oglašanje.

Razširjenost

Lesna sova je razširjena po celi zahodni Evropi do zahodne Sibirije ter po severozahodni Afriki. Živi v iglastih in listnatih gozdovih ter v sadovnjakih, predvsem tam, kjer je veliko starih dreves.

Lovi ponoči in se hrani pretežno z mišmi in drugimi majhnimi glodavci, redkeje pa tudi z manjšimi pticami, žabami, deževniki in žuželkami.

Gnezdi v drevesnih duplih od februarja do junija.

Znanstvena klasifikacija

Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Strigiformes (sove)
Družina: Strigidae (prave sove)
Rod: Strix (sova)
Vrsta: S. aluco

vir: wikipedija

Domov Živali Lesna sova (Strix aluco)

Zanimive povezave